Τουσκ σε Πουτζδεμόν: Μην ανακοινώσεις την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Έκκληση στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να αποφύγει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία απηύθυνε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Απευθύνω έκκληση στον Κάρλες Πουτζδεμόν να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο αδύνατο. Σας ζητώ να σεβαστείτε τη συνταγματική τάξη. Ας ψάχνουμε πάντα να βρούμε τι μας ενώνει. Ας είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες, απευθύνει την έκκληση αυτή «κατανοώντας και νοιώθοντας τα επιχειρήματα και τα συναισθήματα και των δύο πλευρών».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Πουτζδεμόν ξεκαθάρισε ότι «η νομοθεσία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα κατέδειξαν την επικράτηση του ‘’ναι’’».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο Toυσκ δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν εργάζεται σε σενάριο που δεν θα υπάρξει συμφωνία, διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη».

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος. Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το Δεκέμβριο θα υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ειδάλλως, «θα πρέπει να σκεφτούμε πού πηγαίνουμε».
Πηγή: skai.gr