Κλείσιμο

Google: Ρώσοι αγόραζαν διαφημίσεις με στόχο τις αμερικανικές εκλογές (upd)

O κολοσσός της νέας τεχνολογίας Google, αποκάλυψε για πρώτη φορά, ότι οι ρώσοι πράκτορες εκμεταλλεύτηκαν τις πλατφόρμες της εταιρείας σε μια προσπάθεια να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων που είναι εξοικειωμένοι με την έρευνα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους αυτούς, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Silicon Valley διαπίστωσε ότι δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για διαφημίσεις από Ρώσους που στόχευαν στη διάδοση της παραπληροφόρησης σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες της Google, όπως το YouTube, καθώς και σε διαφημίσεις που σχετίζονται με τη μηχανή αναζήτησης της Google, την υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail και το δίκτυο διαφημίσεων DoubleClick της εταιρείας.

Η αποκάλυψη από την Google είναι επίσης σημαντική, επειδή οι διαφημίσεις δεν φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο κέντρο του Κρεμλίνου που αγόρασε διαφημίσεις στο Facebook - ένα σημάδι ότι η προσπάθεια της Μόσχας για διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι εκτιμούσαν μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις της Silicon Valley.

Η Google είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις πλατφόρμες της. Τον περασμένο μήνα, η εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι «πάντοτε παρακολουθούμε τις πλατφόρμες μας για κατάχρηση ή παραβιάσεις των πολιτικών μας και δεν έχουμε εντοπίσει κανένα στοιχείο που να δείχνει αυτόν τον τύπο διαφημιστικής καμπάνιας».
  
Παρ’ όλα αυτά, η Google ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θέμα, καθώς το Κογκρέσο άσκησε πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας να καθορίσουν πώς Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ψηφιακή διαφήμιση και άλλα ψηφιακά εργαλεία για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και να προκαλέσουν σύγχυση στην αμερικανική κοινωνία.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Google δεν έχει σχολιάσει επισήμως τις νέες αποκαλύψεις.



Πηγή: skai.gr