Κλείσιμο

Τουρκικές δυνάμεις έφτασαν στα συριακά σύνορα ενόψει επέμβασης στην Ιντλίμπ

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, μετά την ανακοίνωση του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, πάνοπλες μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της μεθορίου.

Η τουρκική επέμβαση, την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Ερντογάν από τον Σεπτέμβριο, γίνεται στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν για δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία.

Μέρος της Ιντλίμπ ελέγχεται από ισλαμιστές αντάρτες και πρώτο μέλημα των τουρκικών δυνάμεων είναι να υποστηρίξουν αντικαθεστωτικούς σύρους αντάρτες που επιχειρούν στην περιοχή.

Το επόμενο διάστημα τα τουρκικά στρατεύματα θα στήσουν σημεία ελέγχου και παρακολούθησης στο συριακό έδαφος, θεωρητικά διαδραματίζοντας ρόλο ειρηνοποιού.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία «τρομοκρατικού διαδρόμου» κοντά στα τουρκικά σύνορά.

Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική επέμβαση στη Συρία μετά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» το περσινό καλοκαίρι, που είχε ως στόχο την απώθηση του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων ανταρτών από την τουρκο-συριακή μεθόριο.
Πηγή: skai.gr