Ρουχανί: Ούτε 10 Τραμπ δεν θα ανατρέψουν τα καλά της πυρηνικής συμφωνίας

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπερασπίστηκε σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με την Δύση, διαμηνύοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να την υποβαθμίσει.

«Στις διαπραγματεύσεις και στην συμφωνία έχουμε ρυθμίσει ζητήματα και πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι αναστρέψιμα. Κανείς δεν μπορεί να τα ανακαλέσει, ούτε ο κύριος Τραμπ, ούτε και κάποιος άλλος», είπε ο ιρανός πρόεδρος.

«Ούτε ο Τραμπ ούτε δεκάδες άλλοι Τραμπ θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τα μη αναστρέψιμα πλεονεκτήματα της συμφωνίας», προσέθεσε ο κ. Ρουχανί, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Το μήνυμα Ρουχανί έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ δεν θα κυρώσει εκ νέου τη συμφωνία με το Ιράν έως τις 16 Οκτωβρίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το Κογκρέσο θα έχει περιθώριο 60 ημερών να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις με τις οποίες είχε χτυπήσει το περσικό κράτος πριν τη συμφωνία του 2015.

Ο κ. Τραμπ ούτως ή άλλως αναμένεται να ανακοινώσει ποινές σε βάρος της Τεχεράνης με την κατηγορία ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και σχετικά με το πυραυλικό βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία «γελοιοποίηση» για την Ουάσιγκτον, όμως κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μέτις, έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής εφόσον το Ιράν δεν παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο κ. Τραμπ προτίθεται να δηλώσει ότι η συμφωνία δεν είναι στο εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφεύγοντας μεν να αποσυρθεί αλλά ασκώντας πίεση για τροποποίησή της – σενάριο που η Τεχεράνη έχει απορρίψει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία του 2015 έχει «σφραγιστεί» με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ απλά να απορρίψουν τα συμφωνηθέντα.
Πηγή: skai.gr