Κλείσιμο

Υπέρ της παραμονής στη συμφωνία με το Ιράν τάσσεται ο Μάτις

Υπέρ της παραμονής των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα, τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία «γελοιοποίηση» για την Ουάσιγκτον.

Εάν οι ΗΠΑ «μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, εάν μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι στο συμφέρον μας, τότε ξεκάθαρα θα πρέπει να τη διατηρήσουμε», είπε ο κ. Μάτις, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο απόστρατος στρατηγός απάντησε καταφατικά, ουσιαστικά παίρνοντας αποστάσεις από τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής αποχώρησης.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να επανεξετάσει τη συμφωνία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, κρίνει ότι η Τεχεράνη έως τώρα έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπει η συμφωνία.

Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αντιτείνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παραβιάσει τον πρόλογο της συμφωνίας, που αφορά μεταξύ άλλων την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την υπόθεση του Ιράν είναι η 16η Οκτωβρίου.

Εάν ο αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει έως τότε ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα τότε το Κογκρέσο έχει περιθώριο 60 ημερών να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις με τις οποίες είχε χτυπήσει το περσικό κράτος πριν τη συμφωνία του 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία του 2015 έχει «σφραγιστεί» με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ απλά να απορρίψουν τα συμφωνηθέντα.
Πηγή: skai.gr