Τουλάχιστον 59 οι νεκροί στο Λας Βέγκας - το FBI δεν βλέπει δάκτυλο ISIS

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 515 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, στο μακελειό στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ένας 64χρονος άνδρας «γάζωσε» αδιάκριτα με δεκάδες σφαίρες υπαίθρια συναυλία την οποία παρακολουθούσαν 22.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την ευθύνη διεκδικεί το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, όμως το FBI διεμήνυσε ότι ο δράστης δεν είχε καμία γνωστή σχέση γενικότερα με διεθνή τρομοκρατία. «Έως αυτό το σημείο έχουμε δεν έχουμε διαπιστώσει οιαδήποτε σύνδεση με διεθνή τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε πράκτορας της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λας Βέγκας.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως Στέφεν Πάντοκ, πολίτης της Νεβάδα. Άνοιξε πυρ κατά της συναυλίας από το δωμάτιό του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandeley Bay.

Τα κίνητρά του δεν είναι ακόμα γνωστά. Η δήμαρχος του Λας Βέγκας, Κάρολιν Γκούντμαν, τον αποκάλεσε «τρελό γεμάτο μίσος».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 64χρονος δεν ήταν γνωστός στις Αρχές, έδρασε μόνος του και αυτοκτόνησε πριν πάνοπλοι αστυνομικοί εισβάλουν στο δωμάτιό του.

Ο Πάντοκ φαίνεται ότι είχε μεταβεί στο ξενοδοχείο προετοιμασμένος για την επίθεση. Στο δωμάτιο βρέθηκαν τουλάχιστον 10 όπλα, χωρίς να είναι γνωστό πώς τα μετέφερε εκεί.

Επιπλέον, το γραφείο του σερίφη να εκτιμά ότι είχε φέρει μαζί του εργαλείο που θύμιζε σφυρί με το οποίο κατάφερε να ανοίξει το παράθυρο του δωματίου του. Τα παράθυρα των ξενοδοχείων στο Λας Βέγκας είναι ειδικής κατασκευής και πρακτικά αδύνατο να ανοίξουν χειροκίνητα.


AP Photo/John Locher

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για για «πράξη απόλυτου κακού», τονίζοντας όμως ότι το κακό δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς που ενώνουν τους πολίτες των ΗΠΑ.

Χαιρέτησε την αυτοθυσία και την ταχεία αντίδραση των αστυνομικών και των σωστικών συνεργείων, ενώ προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα επισκεφτεί το Λας Βέγκας ώστε να συναντηθεί με διασώστες, συγγενείς των θυμάτων και μερικούς από τους τραυματίες.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι η σημαία θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων και δεσμεύτηκε ότι οι Αρχές θα παράσχουν στήριξη στους συγγενείς των νεκρών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στα κίνητρα του δράστη, ούτε στην ανάληψη ευθύνης από το ISIS.

Οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι ο Πάντοκ ασπάστηκε το ισλάμ πριν μήνες, ενώ σε δεύτερο τηλεγράφημα του προπαγανδιστικού πρακτορείου τους, του Amaq, τον αποκάλεσαν «στρατιώτη» του αποκαλούμενου χαλιφάτου τους.
Πηγή: skai.gr