Ερντογάν για εισβολή στο Ιράκ: Οι νέοι Λόρενς της Αραβίας θα αποτύχουν

«Οι νέοι Λόρενς της Αραβίας αυτή τη φορά θα αποτύχουν» διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και συγκρίνοντάς τις με την αραβική εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα, ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης την επιχείρηση του τουρκικού Στρατού (Ασπίδα του Ευφράτη) στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων της Συρίας και του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και στο Ιράκ.

Το κίνημα των Κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία θα καταλήξει σε «απογοήτευση», δήλωσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οι στο βόρειο Ιράκ καταπιέζονται οι Τουρκομάνοι και παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Πρόσθεσε ότι αν οι Κούρδοι του Ιράκ εξυπηρετήσουν «συμφέροντα άλλων παικτών στην περιοχή» δεν θα μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια από την Τουρκία. Χωρίς να κατονομάσει αυτά τα «συμφέροντα», η δήλωση του Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν από το Ισραήλ με τους Κούρδους να ανεμίζουν ισραηλινές σημαίως, κάτι που αναδείχθηκε ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ.

«Εάν έχουμε αντιδράσει (στο δημοψήφισμα) τόσο σκληρά, είναι επειδή θέλουμε μόνο το καλύτερο για τους Άραβες, τους Τουρκομάνους και τους Κούρδους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr