Κλείσιμο των βορειοκορεατικών εταιρειών εντός 120 ημερών διέταξε η Κίνα

Εντολή στις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο έδαφός της να κλείσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου έδωσε η Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο, οι βορειοκορεατικές εταιρείες θα πρέπει να κλείσουν εντός 120 ημερών από την 11η Σεπτεμβρίου, όταν και ψηφίστηκαν οι νεότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το μέτρο αφορά και τις συμπράξεις μεταξύ βορειοκορεατικών και κινεζικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπουν μερική απαγόρευση πώλησης πετρελαιοειδώνστο Βορρά και πλήρες εμπάργκο στις βορειοκορεατικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Το Πεκίνο είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βορρά, όμως έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τη Δύση, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή του ώστε να αναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να διακόψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και έως τώρα ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι χρησιμοποίησε για υδρογονοβόμβα είναι οποία μπορεί να τοποθετηθεί ως κεφαλή σε πυραύλους.

Τον Ιούλιο, η απομονωμένη χώρα δοκίμασε με επιτυχία, για πρώτη φορά, δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.


Πηγή: skai.gr