Kαμπούλ: Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά την επίσκεψη Μάτις-Στόλτενμπεργκ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, προχώρησαν χθες σε μια αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Την Τετάρτη, επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και όλμοι είχαν στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Τετάρτη, με αποτέλεσμα την «απάντηση» των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις και οι θάνατοι αμάχων επισκίασαν μια επίσκεψη με στόχο να διατρανωθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην αφγανική κυβέρνηση κι υπενθύμισαν τους κινδύνους που συνδέονται με την επιθετικότερη πολιτική της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει μια αύξηση των αεροπορικών επιδρομών.

Μερικές ώρες μετά την άφιξη του Μάτις στην Καμπούλ, αντάρτες άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον του αεροδρομίου και έστειλαν πολλούς βομβιστές-καμικάζι να επιτεθούν σε αυτό, μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν τόσο οι Ταλιμπάν, όσο και το ISIS.

Ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί σε ένα κοντινό σπίτι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας για αρκετές ώρες. Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα πλήγμα από αέρος για να υποστηρίξουν μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αφγανικής αστυνομίας η οποία μαχόταν με τους δράστες της επίθεσης, αλλά σημειώθηκε «δυσλειτουργία» ενός πυραύλου που προκάλεσε τον θάνατο και αμάχων, σύμφωνα με την αποστολή των ΗΠΑ και του NATO στη χώρα. 

Ένας πρώτος απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν έκανε λόγο για μια γυναίκα νεκρή και 11 άμαχους τραυματίες. Αλλά ο ακριβής απολογισμός παρέμενε άγνωστος το βράδυ της Τετάρτης και υπήρχε ενδεχόμενο, σύμφωνα με αφγανικά ΜΜΕ, να είναι πολύ πιο βαρύς από τον επίσημο.

Η αμερικανική και νατοϊκή δύναμη εξέφρασε «βαθιά λύπη» για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. 

Η επίσκεψη του Μάτις ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Τραμπ στο Αφγανιστάν, η οποία προβλέπει την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης εναντίον των Ταλιμπάν, οι οποίοι κερδίζουν εδάφη στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ξανά την εξουσία τους μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους το 2001.

Ο Μάτις, ο οποίος συναντήθηκε με τον αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια στρατιωτική επικράτησή τους, ενώ έκανε λόγο για μια πιο «ολιστική» προσέγγιση από πλευράς της Ουάσινγκτον, που δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και θα συμπεριλάβει το Πακιστάν.

Για τους Ταλιμπάν «ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη και την πολιτική νομιμοποίηση» είναι να υπάρξει «μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μάτις. Ο Γάνι είπε ότι η κυβέρνησή του «είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» και θα συζητήσει μια στρατηγική για την ειρήνη με τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Πηγή: skai.gr