O Σόιμπλε δέχθηκε την προεδρία της Βουλής – Διάδοχος του ο Λίντνερ;

Την απόφαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της Μπούντεστανγκ, μετά από επτά χρόνια στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ.

Ο κ. Κάουντερ δήλωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα. Το CDU θα προτείνει επίσημα τον 75χρονο πολιτικό για τη θέση, στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ η Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU παρακάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να δεχθεί το αξίωμα, καθώς αρχικά προέβαλλε αντιρρήσεις. Το επιχείρημα ήταν ότι με την εμπειρία του «θα φέρει ισορροπία στην ομοσπονδιακή Βουλή» λόγω της εισόδου των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) στο σώμα.

Στην πράξη, ανοίγεται έτσι δρόμος για τη συνεργασία της «Τζαμάικα» με Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές, Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και Πράσινους. Ο επικεφαλής του FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι για το κόμμα του η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είναι ζωτικής σημασίας. Ο Λίντνερ πάντως θεωρείται πιο «σκληρός» από τον Σόιμπλε όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα και τα ζητήματα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Τη στήριξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην προοπτική να αναλάβει την προεδρία της Μπούτεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σηματοδότησε και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, εκθειάζοντας τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr