Σημάδια σεξουαλικής βίας φέρουν οι εκτοπισμένες γυναίκες Ροχίνγκια

Δεκάδες από τις γυναίκες Ροχίνγκια που έχουν μετακινηθεί από την Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές έχουν υποστεί σεξουαλική βία σύμφωνα με τους ιατρικούς φορείς του ΟΗΕ που περιθάλπουν τους εκτοπισμένους.

Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ιατρικό προσωπικό προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν υποστεί κακομεταχείριση και σεξουαλική βία από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ.

Οι αξιωματούχοι της Μιανμάρ απορρίπτουν τις κατηγορίες των γυναικών οι οποίες όπως λένε «στοχεύουν να πλήξουν την αγωνιστικότητα του στρατού ο οποίος επιχειρεί νόμιμα προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους».

Ο εκπρόσωπος της ηγέτιδας της Μιανμάρ, Ζόου Τάι, δήλωσε ότι οι αρχές θα διερευνήσουν κατά πόσο ισχύουν οι κατηγορίες που τους έχουν υποβληθεί. «Αυτές οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού πρέπει να έρθουν σε μας», είπε. «Θα τους παρέχουμε ασφάλεια. Θα ερευνήσουμε τα περιστατικά και θα αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε.

Η ίδια η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν έχει σχολιάσει τις πολυάριθμες μαρτυρίες γυναικών Ροχίνγκια που ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού των στρατιωτικών.

Η βία στη βορειοδυτική πολιτεία της Ραχίν ξέσπασε αρχικά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αντάρτες Ροχίνγκια άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Στις 25 Αυγούστου η ένταση αναζωπυρώθηκε και τουλάχιστον 430.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Μιανμάρ και να διασχίσουν τα σύνορα προς το Μπαγκλαντές.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια «προσπάθεια εθνοκάθαρσης».
Πηγή: skai.gr