Μπαλί: 35.000 εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω ηφαιστείου που βράζει

Περίπου 35.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μπαλί καθώς οι αρχές προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο στο όρος Αγκούνγκ μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή ενώ πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι το μάγμα έχει ανέβει στην επιφάνεια του ηφαιστείου.

Οι αρχές έχουν επιβάλει ζώνη αποκλεισμού 12 χιλιομέτρων γύρω από το βουνό ενώ την Παρασκευή εξέδωσαν το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. (Η Ινδονησία έχει τέσσερα επίπεδα συναγερμού).

Το εθνικό κέντρο ηφαιστειακών δραστηριοτήτων της Ινδονησίας ανέφερε σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ότι η «σεισμική ενέργεια του βουνού αυξάνεται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει έκρηξη».

Το όρος Aγκούνγκ, το οποίο είναι 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Μπαλί. Απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τις κύριες τουριστικές περιοχές Κούτα και Σεμινιάκ, οι οποίες προς το παρόν παραμένουν ανεπηρέαστες.

Αν και δεν βρέθηκε ηφαιστειακή τέφρα, οι τουρίστες συμβουλεύονται να έχουν μαζί τους μάσκες προσώπου για την περίπτωση που γίνει έκρηξη.

Πηγή: skai.gr