Επίδειξη δύναμης της αμερικανικής Αεροπορίας ανοιχτά της Βορείου Κορέας

Πτήση ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βορείου Κορέας πραγματοποίησαν βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν σε διεθνή εναέριο χώρο όμως, σε μία συμβολική κίνηση, έφτασαν βορειότερα από οποιαδήποτε άλλη αποστολή τον 21ο αιώνα πέρα από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη η οποία χωρίζει τον Βορρά από το Νότο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Αυτή η αποστολή αποτελεί επίδειξη της αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πρόεδρος [Ντόναλντ Τραμπ] έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές ώστε να νικήσει οποιαδήποτε απειλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο. Επισημαίνει ότι αυτό καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η «απερίσκεπτη συμπεριφορά» του καθεστώτος Κιμ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων ώστε να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά εδάφη και τους συμμάχους μας», συμπληρώνει.



Η πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών έρχεται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απομονωμένη χώρα να πραγματοποιήσει δοκιμή υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν είχε προειδοποιήσει ότι θα «τιθασεύσει» τον κ. Τραμπ με ενέργειες που θα υπερβούν κάθε προσδοκία του, απειλή που ήλθε ως απάντηση στη δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τον Βορρά εάν απειληθούν οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους.

Τυχόν έκρηξη υδρογονοβόμβας στον Ειρηνικό θα συνιστούσε πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά και την πρώτη ατμοσφαιρική πυρηνική δοκιμή παγκοσμίως από το 1980.

Παρά ταύτα, πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν ο Βορράς διαθέτει τα μέσα για να πραγματοποιήσει τέτοια δοκιμή.

Η πιο «εύκολη» λύση θα ήταν να τοποθετήσει την βόμβα υδρογόνου σε βαλλιστικό πύραυλο, όμως οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα στην εκτόξευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή, είτε πάνω από την ίδια την Κορεατική Χερσόνησο, είτε πάνω από την Ιαπωνία, είτε πάνω από τα νερά όπου πλέουν χιλιάδες σκάφη.

Στη σημερινή αποστολή των αμερικανικών αεροσκαφών συμμετείχαν υπερσύγχρονα βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer, που απογειώθηκαν από τη νήσο Γκουάμ, και μαχητικά F-15C Eagle, τα οποία απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην ιαπωνική νήσο Οκινάγουα.
Πηγή: skai.gr