Η ηγέτιδα της Μιανμάρ απορρίπτει τις κατηγορίες για επιείκεια στο στράτευμα

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούγκ Σαν Σου Κι απέρριψε τις κατηγορίες ότι αντιμετωπίζει με μεγάλη επιείκεια τον στρατό της χώρας, τον οποίο ο ΟΗΕ κατηγορεί για εθνοκάθαρση, επισημαίνοντας ότι η σχέση της με τους στρατηγούς είναι κανονική και στόχος της είναι η εθνική συμφιλίωση.

Η Σου Κι χθες Τρίτη καταδίκασε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν, όπου ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα οι συγκρούσεις που έχουν ωθήσει 420.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, ενώ τόνισε ότι θα τιμωρηθούν οι παραβάτες.

Ωστόσο στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση για την κρίση δεν αναφέρθηκε στις καταγγελίες του ΟΗΕ, προκαλώντας ψυχρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

«Δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας», επεσήμανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Asia όταν ρωτήθηκε αν είναι πιο επιεικής απέναντι στον στρατό, τον οποίο επέκρινε χρόνια στη διάρκεια της εκστρατείας της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ.

«Στόχος μας ήταν η εθνική συμφιλίωση από την αρχή. Δεν έχουμε επικρίνει ποτέ τον ίδιο τον στρατό, αλλά μόνο τις ενέργειές του. Μπορεί να διαφωνούμε με αυτού του είδους τις ενέργειες», εξήγησε.

Μάλιστα η Σου Κι αναφέρθηκε στην αποτυχημένη προσπάθειά της να τροποποιήσει το σύνταγμα που έχει υιοθετηθεί από τον στρατό, το οποίο της απαγορεύει να αναλάβει την προεδρία της χώρας και δίνει στις ένοπλες δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλεια της Μιανμάρ, αλλά και το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει.

Δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων ήλπιζαν ότι στην πρώτη της παρέμβαση για την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν, η Σου Κι θα καταδίκαζε απερίφραστα τη βία και τη ρητορική μίσους.

Χαιρέτισαν το μήνυμά της, όμως κάποιοι ήλπιζαν ότι θα κρατούσε πιο αυστηρή στάση. Η ηγέτιδα της Μιανμάρ καταδίκασε όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε ότι είναι δεσμευμένη στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης.

Σχετικά με την επιστροφή των Ροχίνγκια η Σου Κι επεσήμανε ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μια διαδικασία ταυτοποίησης βάσει της συμφωνίας του 1993 με το Μπανγκλαντές. Επίσης πρόσθεσε ότι διπλωμάτες θα επισκεφθούν την Πολιτεία Ραχίν.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Σου Κι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον χαιρέτισε τη δέσμευση της Μιανμάρ να επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων, όμως την προέτρεψε να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από τη βία και να αντιμετωπίσει «τις βαθιά ανησυχητικές» καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Βερολίνο επεσήμανε ότι έχει αναστείλει το πρόγραμμα εκπαίδευσης του στρατού της Μιανμάρ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «την απαράδεκτη εθνοκάθαρση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης: «Οι αρχές στη Μιανμάρ πρέπει να τερματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Και επίσης πρέπει να απαντήσουν στις καταγγελίες των Ροχίνγκια».
Πηγή: skai.gr