Δημοψήφισμα επί των όρων του Brexit ζητούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί των όρων της συμφωνίας του Brexit έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο νέος ηγέτης του βρετανικού κόμματος σερ Βινς Κέιμπλ.

Μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος έχοντας πρόσφατα διαδεχθεί στην ηγεσία τον παραιτηθέντα Τιμ Φάρον, ο 74χρονος πολιτικός συμπεριέλαβε το Brexit στις «τρεις μεγάλες καταστροφές» που έχουν πλήξει τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, μαζί με την υποστήριξη του πολέμου στο Ιράκ και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Κατηγόρησε υπουργούς της κυβέρνησης ότι ενεργούν σαν ταραξίες μαθητές απαιτώντας από την Πρωθυπουργό Μέι ένα σκληρό Brexit, με την ίδια αποδυναμωμένη να κρύβεται σαν φοβισμένη διευθύντρια του σχολείου. Σχολίασε ότι οι άνθρωποι που χειρίζονται το Brexit «δεν μπορούν καν να στήσουν ένα παιχνίδι Lego».

Αντέκρουσε τα στελέχη της κυβέρνησης που λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα αποτελούσε παραβίαση της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης, σχολιάζοντας ότι ακολουθούν το δόγμα κάθε δικτάτορα ανά τον κόσμο: «ένα άτομο, μία ψήφος, μόνο μία φορά».

Όπως πρόσθεσε, δε ζητά ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά ένα πρώτο δημοψήφισμα επί των δεδομένων που θα έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Επέκρινε επίσης τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν για την ασαφή θέση τους έναντι του Brexit και κάλεσε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενωθεί με το «μέτωπο απελευθέρωσης του λαού από το Brexit» που συστήνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε προς κάθε «λογικό ενήλικα» πολιτικό σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, από τους Συντηρητικούς μέχρι τους Πράσινους.

Πάντως, ο σερ Βινς είπε ότι ενώ θέλει το κόμμα του να ηγηθεί της μάχης ενάντια στο Brexit είναι σημαντικό οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να μην αναλωθούν μόνο σε αυτόν το σκοπό, να μη γίνουν δηλαδή «ένα UKIP από την αντίστροφη». Όπως πρόσθεσε, στόχος του είναι να ξανακάνει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ένα αξιόπιστο κόμμα εξουσίας.




Πηγή: Θανάσης Γκαβός