Γουατεμάλα: «Όχι» στην άρση της ασυλίας του προέδρου Μοράλες

Απέρριψε χθες το Κογκρέσο της Γουατεμάλας, το αίτημα να για άρση της ασυλίας του προέδρου Τζίμι Μοράλες που είχε υποβάλει η γενική εισαγγελέας ώστε να αρχίσει έρευνα σε βάρος του για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2015. 

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε εισηγηθεί το ακριβώς αντίθετο. Για να αρθεί η ασυλία του αρχηγού του κράτους ήταν απαραίτητες 105 ψήφοι από τις 158 του ημικυκλίου, αλλά μόλις 25 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν υπέρ.

Η γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα και μια επιτροπή κατά της διαφθοράς με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα ζητούσαν να αρχίσει έρευνα σε βάρος του Μοράλες. 

Δύο ημέρες αργότερα, έξαλλος ο πρόεδρος κατηγόρησε τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, τον Κολομβιανό πρώην εισαγγελέα Ιβάν Βελάσκες, ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας, ανακηρύσσοντάς τον ανεπιθύμητο πρόσωπο κι απαίτησε την άμεση απέλασή του. Η απόφασή του ξεσήκωσε πολεμική και ακολουθήθηκε από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, πριν εντέλει ανακληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: skai.gr