Μήνυμα Τραμπ σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα να εξοπλιστούν καταλλήλως...

Μήνυμα σε Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ότι θα μπορούν να αγοράσουν «σημαντικά αυξημένες» ποσότητες «ιδιαίτερα προηγμένου» στρατιωτικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου έρχεται υπό τη σκιά της κλιμακούμενης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και των απειλών της Βορείου Κορέας.


Την Κυριακή ο Βορράς προέβη στην έκτη και ισχυρότερη έως σήμερα πυρηνική δοκιμή στην ιστορία του. Τον Ιούλιο πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες δοκιμές διηπειρωτικού πυραύλου, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για μία ακόμα πυραυλική δοκιμή με βλήμα μεγάλου βεληνεκούς.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε με νόημα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω «δωράκια» εφόσον επιμένουν στη σημερινή πολιτική τους.

Δεν είναι γνωστό εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού θα προβλέπει και αναθεώρηση της διμερούς πυραυλικής συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ώστε να επιτραπεί στη Σεούλ να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και καταστροφικής ικανότητας. Οι δύο σύμμαχοι έχουν συζητήσει την αναθεώρηση των εν λόγω περιορισμών τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον οπλισμό που μπορεί να διαθέσει σε Τόκιο και Σεούλ, όμως κατά πάσα πιθανότητα η Πιονγκγιάνγκ θα ερμηνεύσει την δήλωσή του ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η απόφαση Τραμπ, εφόσον υλοποιηθεί, μπορεί να προκαλέσει την ενόχληση και της Κίνας, η οποία αντιτίθεται στην παρουσία ισχυρών αμερικανικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορά της. Το Πεκίνο είχε διαμαρτυρηθεί έντονα την άνοιξη όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν τη Νότια Κορέα με το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο φέρει πολύ ικανό ραντάρ.

Η προαναγγελία Τραμπ μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Κίνα για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, λύση που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δρομολογήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Κίνα έως τώρα δεν έχει πάρει θέση, αποφεύγοντας έτσι να ταχθεί υπέρ νέων κυρώσεων.

Σημειώνεται πως ο κ. Τραμπ δεν έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο διακοπής εμπορικών σχέσεων με χώρες που «κάνουν δουλειές» με τη Βόρεια Κορέα, προειδοποίηση που η Κίνα έχει απορρίψει ως «απαράδεκτη» και «άδικη».

Κατά της επιβολής νέων κυρώσεων τάχθηκε πάντως νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι τυχόν νέες κυρώσεις δεν θα είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν θα επηρέαζαν τον τρόπο σκέψης του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Εκτίμησε ότι ο Βορράς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της εφόσον δεν αισθάνεται ασφαλής, προσθέτοντας ότι το καθεστώς Κιμ Γιόνγκ-ουν έχει κατά νου το ταπεινωτικό τέλος του Σαντάμ Χουσέϊν, που δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής και ανατράπηκε από τις ΗΠΑ το 2003.

Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: skai.gr