Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εκτοξεύσει και νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στο Βόρειο Ειρηνικό μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της ανακοίνωσε νοτιοκορεάτης βουλευτής, μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν οι βουλευτές από αξιωματούχoυς της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΝΙS). Η συνεδρίαση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ.

Για νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ έκανε λόγο νωρίτερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. To κρατικό πρακτορείο επικαλείται «ενδείξεις» του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, Νότια Κορέα και ΗΠΑ συζητούν την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών στην περιοχή.

«Ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο, στρατηγικά βομβαρδιστά και "άλλα αμυντικά στοιχεία" μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κορεατική Χερσόνησο ως απάντηση στο τελευταίο πυρηνικό τεστ της Βόρειας Κορέας» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Σεούλ.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει την επέκταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) το οποίο προορίζεται να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Η Σεούλ θα εγκαταστήσει επιπλέον τέσσερις εκτοξευτές THAAD, πρόσθεσε το υπουργείο, και στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε προχώρησε σε «υπό όρους» έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος.

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν ασκήσεις χρησιμοποιώντας και μαχητικά F-15 οπλισμένα με πυραύλους αέρος – εδάφους. Το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε επισήμως στη Βόρεια Κορέα για την κυριακάτικη πυρηνική δοκιμή.

Πηγή: skai.gr