Τραμπ: Ο κατευνασμός της Β. Κορέας δεν έχει αποτέλεσμα - αιχμές για Κίνα

Μήνυμα ότι ο διπλωματικός «κατευνασμός» της Βορείου Κορέας δεν θα έχει αποτέλεσμα έστειλε ο ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νέα, ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι της ευθύνης στην Κίνα.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε πως ο Βορράς είναι «πολύ εχθρικός και πολύ επικίνδυνος» για την Αμερική, και άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι η στρατιωτική λύση ίσως είναι η μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ.

«Καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα», έγραψε με νόημα ο κ. Τραμπ, σημειώνοντας ότι πλέον η Νότια Κορέα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια «κατευνασμού» του γείτονά της δεν αποφέρει αποτέλεσμα. Στις αρχές της εβδομάδας ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι ο διάλογος με την Βόρεια δεν συνιστά λύση.

Στρέφοντας τα βέλη του στο Πεκίνο, ο κ. Τραμπ ανέφερε αιχμηρά ότι η Βόρεια Κορέα «έχει γίνει μεγάλη απειλή και [πηγή] γελοιοποίησης για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λιγοστή επιτυχία».

Χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα έθνος-παρία, χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη «rogue», που συνήθως χρησιμοποιείται για όσους έχουν αδιαφορούν για κάθε κανόνα ή νόμο και συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα.

Ο κ. Τραμπ έχει συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.







Η Κίνα νωρίτερα καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας τον Βορρά να σταματήσει τις «λάθος ενέργειες» που «δεν είναι στο συμφέρον της» και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας. Από την έναρξη της θητείας του ο κ. Τραμπ έχει προσπαθήσει να πιέσει το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Πιονγκγιάνγκ, χρησιμοποιώντας πολιτικά και οικονομικά μέσα.

Στις αρχές Αυγούστου Πεκίνο και Ουάσιγκτον συνεργάστηκαν ώστε να περάσουν τις πιο αυστηρές έως τώρα οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Βορρά, που απαγορεύουν την εισαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών από την απομονωμένη χώρα.

Οι κυρώσεις εκτιμάται ότι θα «κόψουν» τα ετήσια έσοδα του Βορρά από εξαγωγές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ήτοι περίπου 33%, αν και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο εν λόγω υπολογισμός είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει τις αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος του γείτονά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο την πλήρη απομόνωση και τον πυρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος Κιμ Γιόνγκ-ουν.
Πηγή: skai.gr