Κομισιόν: Η Πολωνία δεν έχει προτείνει καμία λύση για το κράτος δικαίου

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολωνία ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει έως τώρα δεν αρκούν ώστε να καταλαγιάσουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για υπονόμευση του κράτους δικαίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Τίμερμανς τόνισε πως η Βαρσοβία δεν έχει προτείνει κανένα «απτό μέτρο» που να διευθετεί τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν όσον αφορά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί το ευρω-σκεπτικιστικό κυβερνών κόμμα Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η προειδοποίηση Τίμερμανς έρχεται τρεις ημέρες αφότου η Βαρσοβία έστειλε στις Βρυξέλλες πολυσέλιδη ανάλυση των θέσεών της, υποστηρίζοντας ότι τα σχετικά νομοσχέδια «συνάδουν με τα ευρωπαϊκά στάνταρ».

Η Επιτροπή αναλύει τις πολωνικές θέσεις και ελλείψει συγκεκριμένων μέτρων «θα εστιάσει στα κίνητρα που δίνονται», είπε ο αντιπρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν σταθερά τη δυνατότητα δρομολόγησης κυρώσεων.

Η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Βαρσοβία υποχρεώνει σε παραίτηση τους δικαστές του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου, εξουσιοδοτεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέξει του αντικαταστάτες, θέτουν υπό έμμεσο κυβερνητικό έλεγχο το Εθνικό Συμβούλιο που διορίζει τους δικαστές και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποπέμπει και να διορίζει τους επικεφαλής κατώτερων δικαστηρίων.

Εξ αυτών μόνο το τελευταίο μέτρο έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Άλλα δύο έχουν μπλοκαριστεί προσωρινά με προεδρικό βέτο και βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης.

Ο κ. Τίμερμανς επανέλαβε τις ανησυχίες των Βρυξελλών ότι οι προωθούμενες αλλαγές μειώνουν την ανεξαρτησία της πολωνικής Δικαιοσύνης και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επέκρινε τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα στην υπόθεση.

Προσέθεσε αιχμηρά ότι η Πολωνία είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ που «βρίσκεται στα πρόθυρα» του να κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μπορεί να δρομολογήσει κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας, οδηγώντας ακόμα και σε στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τίμερμανς απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κυρώσεων, αν και τόνισε πως δεν μπορεί για την ώρα να πει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Πηγή: skai.gr