Κλείσιμο

Αμερικανικά αεροσκάφη έκαναν επίδειξη δύναμης πάνω από την Κορέα

Νέο μήνυμα ισχύος στη Βόρεια Κορέα έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας έξι από τα πλέον προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη τους για άσκηση στους αιθέρες της Κορεατικής Χερσονήσου.

Τέσσερα μαχητικά stealth F-35B και δύο βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B πέταξαν μαζί με τέσσερα νοτιοκορεατικά μαχητικά τύπου F-15K, απαντώντας έτσι στην απόφαση του Βορρά να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο που πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας στις αρχές της εβδομάδας.

Η άσκηση ήταν προσομοίωση επιδρομής εναντίον εγκαταστάσεων κομβικής σημασίας της Βορείου Κορέας, όπως διέρρευσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες τύπου MK-82, MK-84 και GBU-32. Στην άσκηση έλαβε μέρος κι ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker.

Τα αμερικανικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι στην Ιαπωνία, ενώ τα βομβαρδιστικά ξεκίνησαν από την αμερικανική νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει στο παρελθόν.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι αν συνεχίσει να ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή».

Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν είχε επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές σχετικά με το Γκουάμ, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση προς την Ιαπωνία ως «προοίμιο» επιχείρησης για τον «περιορισμό» της αμερικανικής νήσου, η οποία φιλοξενεί μεγάλη αμερικανική αεροναυτική δύναμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντοτε θα έχουν διπλωματικές λύσεις στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας, διαμήνυσε εν τω μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, λίγες μονάχα ώρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να απορρίπτει τη διπλωματική οδό.

«Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Σονγκ Γιούνγκ-μο στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr