ΗΠΑ: Εξασθένησε ο τυφώνας «Χάρβεϊ» - Στους 21 οι νεκροί

Η καταστροφική καταιγίδα «Χάρβεϊ», που έπληξε το Τέξας από το τέλος της περασμένης εβδομάδας αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 21 νεκρούς, εξασθένισε από τροπική θύελλα σε χαμηλό βαρομετρικό, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο Χάρβεϊ βρίσκεται απόψε περίπου 15 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξάντρια, στην Λουιζιάνα, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 55 χλμ, σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων με έδρα το Μαϊάμι.

Ωστόσο, οι καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Τέξας και τμήματα της νοτιοδυτικής Λουιζιάνα, όμως δεν προβλέπονται καταρρακτώδεις βροχές στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον και του Γκάλβεστον.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που απειλούν ζωές θα συνεχιστούν μέσα και γύρω από το Χιούστον, το Μπομόντ και Πορτ Άρθουρ, και ανατολικότερο μέσα στην νοτιοδυτική Λουιζιάνα έως το τέλος της εβδομάδας».

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, τόνισε ότι το Τέξας μπορεί να χρειαστεί κρατική οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερη από 125 δισ. δολάρια (105 δισ. ευρώ), για να ανακάμψει από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Ο κυβερνήτης είπε ότι η καταστροφικότητα του Χάρβεϊ ξεπέρασε εκείνη του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος κατέστρεψε την Νέα Ορλεάνη το 2005. Τότε αμερικανική κυβέρνηση είχε διαθέσει 125 δις δολάρια, και σύμφωνα με τον Άμποτ η οικονομική ενίσχυση για τον Χάρβεϊ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου του μεγέθους του τυφώνα και της καταστροφής που άφησε πίσω του.

Το Λιμενικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι επαναλειτουργούν τα λιμάνια του Χιούστον, του Τέξας Σίτι, του Γκάλβεστον και του Φρίπορτ, με κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων. Τα λιμάνια είχαν κλείσει εν αναμονή ή κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ.

Η κίνηση πλοίων στα λιμάνια αυτά επιτρέπεται στις ώρες μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή: skai.gr