Τραμπ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας

Όλες οι επιλογές για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας «βρίσκονται στο τραπέζι», διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί το Βορρά ότι περιφρονεί τους γείτονές του, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς στη διεθνή σκηνή.

«Ο κόσμος έλαβε ξεκάθαρα το νεότερο μήνυμα της Βορείου Κορέας. Οι απειλητικές και οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες μόνο αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος», προσέθεσε ο κ. Τραμπ.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, προκαλώντας ολιγόλεπτη προειδοποίηση των ιαπωνικών Αρχών προς τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο. Το βλήμα τελικά έπεσε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, χωρίς να προκαλέσει ζημίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, πρόκειται για μέσου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο, κι όχι για διηπειρωτικό βλήμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει ανοιχτά πύραυλο πάνω από το κύριο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ιαπωνίας. Σε παλαιότερες ανάλογες εκτοξεύσεις η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι δοκίμαζε τμήματα δορυφόρων σε ιαπωνικούς αιθέρες, αν και υπάρχουν υποψίες ότι επρόκειτο για συγκεκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές. Η τελευταία ύποπτη δοκιμή έλαβε χώρα πριν οκτώ χρόνια, το 2009.

Ο κ. Τραμπ συνομίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και, σύμφωνα με το Τόκιο, επαναβεβαίωσε τη «δυνατή δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην προστασία της Ιαπωνίας.

Ο κ. Άμπε έκανε λόγο για «εξοργιστική ενέργεια» που συνιστά «άνευ προηγουμένου, μεγάλη και σοβαρή απειλή» για την Ιαπωνία και την ειρήνη στην περιοχή.

Το Τόκιο ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν το Συμβούλιο προτίθεται να εξετάσει νέες κυρώσεις για την Πιονγκγιάνγκ, με δεδομένο ότι ο τελευταίος γύρος οικονομικών κυρώσεων ψηφίστηκε πριν από λιγότερο από τέσσερις βδομάδες, στις 5 Αυγούστου.

Την εκτόξευση καταδίκασε και η Νότια Κορέα, η οποία συγκάλεσε σχεδόν αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Νότου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του στρατηγό ΜακΜάστερ και συζήτησαν το ενδεχόμενο τοποθέτησης «στρατηγικών μέσων» στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο προεδρικός Μπλε Οίκος στη Σεούλ.

Αν και δεν διευκρινίζεται για τι «στρατηγικά μέσα» μίλησαν οι δύο σύμβουλοι, συνήθως αυτός ο όρος αφορά πυρηνικά όπλα, αεροσκάφη που αποφεύγουν τα ραντάρ ή αεροπλανοφόρα.
Πηγή: skai.gr