Πολωνία προς ΕΕ: Σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά στάνταρ η δικαστική μεταρρύθμιση

Αιχμηρή απάντηση στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε η Πολωνία όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη που προωθεί η ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση της χώρας, μεταρρύθμιση την οποία οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ως απειλή για το κράτος δικαίου.

Σε ανακοίνωσή του, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η εν εξελίξει δικαστική μεταρρύθμιση «συνάδει με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ», προσθέτοντας δε ότι οι ανησυχίες της Κομισιόν «εγείρονται ανεδαφικά».

Στα τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία ενός μηνός στη Βαρσοβία ώστε να δώσει εξηγήσεις για τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που προωθεί, προειδοποιώντας μάλιστα την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα ότι διατρέχει κίνδυνο κυρώσεων εάν επιμείνει.

Μεταξύ άλλων, η Βαρσοβία επεξεργάζεται νομοσχέδια που υποχρεώνουν σε παραίτηση τους δικαστές του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου, εξουσιοδοτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέξει τους αντικαταστάτες τους, θέτουν υπό έμμεσο κυβερνητικό έλεγχο το Εθνικό Συμβούλιο που διορίζει τους δικαστές και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποπέμπει και να διορίζει τους επικεφαλής κατώτερων δικαστηρίων.

Εξ αυτών μόνο το τελευταίο μέτρο έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ντούντα, ενώ άλλα δύο έχουν μπλοκαριστεί προσωρινά με προεδρικό βέτο και βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης.

Το πολωνικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την απόφαση της Κομισιόν να επικρίνει νομοσχέδια που βρίσκονται ακόμα σε φάση επεξεργασίας και υποστηρίζει ότι τα νομοσχέδια είναι προϊόν χρόνιων προσδοκιών από τον πολωνικό λαό.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμα ότι, «στο πλαίσιο πιστής συνεργασίας», έχει παράσχει στην Κομισιόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες «για την κατάσταση στην Πολωνία.
Πηγή: skai.gr