Να ρίξουν τους τόνους επιχειρούν Σερβία και ΠΓΔΜ

Να ρίξουν τους τόνους στην ένταση που προκλήθηκε το τελευταίο τριήμερο στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΠΓΔΜ επιχείρησαν σήμερα ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βουτσιτς και ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε κοινό ανακοινωθέν πέντε σημείων, οι δύο ηγέτες σημειώνουν πως «θα επιλύουν όλες τις ενδεχόμενες παρεξηγήσεις στις διμερείς τους σχέσεις αποκλειστικά μέσω διαλόγου», χωρίς όμως να δώσουν σαφείς απαντήσεις γύρω από τα αίτια που οδήγησαν το Βελιγράδι στο να ανακαλέσει τη διπλωματική αποστολή του στα Σκόπια.

Σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η διαμάχη άρχισε διότι η ΠΓΔΜ εξέταζε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, πολιτισμικό βραχίονα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία πριν μία δεκαετία όμως το Βελιγράδι δεν το αναγνωρίζει ως κυρίαρχο κράτος. Αντίθετα, η Σερβία είναι μία από τις λιγοστές χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς άφησε αιχμές για τη στάση των Σκοπίων, σημειώνοντας πως όταν η Σερβία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με την ονομασία Μακεδονία ουσιαστικά έβαλε «αγκάθι στο μάτι των φίλων Ελλήνων». «Τώρα για τη Σερβία είναι σημαντικό το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας και αυτό είναι το ζήτημα του Κοσόβου», προσέθεσε.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι κύριοι Βούτσιτς και Ζάεφ είχαν σήμερα «μακρά και ανοιχτή» τηλεφωνική συνομιλία στην οποία δήλωσαν την βούλησή τους για την διαφύλαξη, αλλά και την αναβάθμιση των φιλικών σχέσεων μεταξύ του «μακεδονικού» και του σερβικού λαού.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr