Βελιγράδι: Επιθετικές ενέργειες Σκοπίων – Τι προκάλεσε την οργή της Σερβίας

Νέα διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, με τη σερβική κυβέρνηση να ανακαλεί για διαβουλεύσεις τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της στην ΠΓΔΜ. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε για πληροφορίες που έλαβε περί "επιθετικών ενεργειών" σε βάρος της χώρας του.

"Υπάρχουν πολλές εικασίες αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλα τα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες" ανέφερε λακωνικά ο Βούτσιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους κοντά στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το διπλωματικό προσωπικό της αποσύρεται από τα Σκόπια. 

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων συνδέουν την απόφαση αυτή του Βελιγραδίου με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ σκοπεύει να πιέσει ώστε να γίνει το Κόσοβο μέλος της UNESCO. Η ΠΓΔΜ είναι μία από τις 114 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 23 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Η αντίδραση των Σκοπίων

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στο θέμα της ψήφισης ή μη της συμμετοχής του Κοσόβου στην UNESCO «θα ληφθεί υπόψη η θέση της πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών – μελών» .

"Η ‘Μακεδονία’ αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Όταν υπάρχουν ανοικτά ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων μας, η κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ θα ακολουθεί πάντα τα συμφέροντα του κράτους με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, της ουδετερότητας και της μη παρέμβασης στις διαφορές μεταξύ των χωρών αυτών. Στην προσχώρηση του Κοσσόβου στην UNESCO, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα λάβει υπόψη τη θέση των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ" ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ότι "εξακολουθεί να περιμένει την επίσημη εξήγηση του Βελιγραδίου για την απόσυρση του προσωπικού της Πρεσβείας της Σερβίας στα Σκόπια".

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Σερβίας φάνηκε να συμφωνεί με τη δήλωση του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων.

Εξάλλου, η προ ημερών συμμετοχή του προξένου της ΠΓΔΜ σε εκδήλωση στο Τορόντο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα (Ήλιος της Βεργίνας, χάρτης με ελληνικά εδάφη, σύνθημα "Ενωμένη Μακεδονία") προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας.

Πηγή: skai.gr