Διαλύθηκε ο τρομοκρατικός πυρήνας στην Ισπανία, ένας κύριος καταζητούμενος

Ο τουλάχιστον 12μελής πυρήνας που εκτέλεσε τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς έχει πλέον εξαρθρωθεί εντελώς, όμως οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν ενεργά τουλάχιστον έναν ύποπτο και πιθανώς ακόμα δύο, όπως δήλωσαν ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας και η Αστυνομία της Καταλονίας.

Ο καταζητούμενος είναι ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εικάζεται ότι ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που το απόγευμα της Πέμπτης εισέβαλε στον τουριστικό πεζόδρομο Λας Ράμπλας σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της Καταλανικής Αστυνομίας δήλωσε στη συνέχεια πως πέραν του Αμπουγιακούμπ αναζητούνται έως και δύο ακόμα ύποπτοι, μολονότι δεν αποκλείεται να έχουν σκοτωθεί σε έκρηξη στην πόλη Αλκανάρ, όπου φαίνεται να βρισκόταν το «εργοστάσιο» παρασκευής βομβών των τρομοκρατών.

Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο πιθανών καταζητούμενων.

Η Γαλλία εν τω μεταξύ έχει διατάξει αύξηση της φρούρησης στα σύνορα στα Πυρηναία. Γάλλοι αξιωματούχοι διαρρέουν ότι οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν το Παρίσι ότι ένα λευκό φορτηγάκι που ενδέχεται είχε ενοικιαστεί από μέλη του πυρήνα μπορεί να έχει περάσει τα σύνορα.

Καμπρίλς και Αλκανάρ

Πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά τα ξημερώματα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην παραθεριστική κωμόπολη Καμπρίλς, αφού παρέσυραν πεζούς με ΙΧ, σκοτώνοντας μία γυναίκα.

Τέσσερις ύποπτοι έχουν συλληφθεί και παραμένουν υπό κράτηση.

Ακόμα ένα μέλος του πυρήνα πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στην έκρηξη που κατέστρεψε ένα σπίτι στον οικισμό Αλκανάρ, την Τετάρτη. Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κτήριο στην Αλκανάρ ήταν χώρος παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών του πυρήνα κι ότι τα εκρηκτικά προορίζονταν για μεγαλύτερης κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, η απροσδόκητη έκρηξη υποχρέωσε τους τρομοκράτες σε στραφούν σε πιο «πρόχειρες» επιλογές.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη του πυρήνα, η Αστυνομία εκτιμά ότι μπορεί να σκοτώθηκαν στην έκρηξη στην Αλκανάρ, όπου οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται. Δεν αποκλείεται όμως να διαφεύγουν της σύλληψης.

Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις έχει αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μέσω τηλεγραφήματος του προπαγανδιστικού πρακτορείου του, του Amaq. Η τζιχαντιστική ωστόσο δίνε δίνει στοιχεία για το πώς συνδέεται με τους τρομοκράτες. Ούτε οι ισπανικές Αρχές έχουν παρουσιάσει έως τώρα οιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει το ISIS με τα δύο χτυπήματα.

Μεγάλος φόρος αίματος

Οι δύο τρομοκρατικές ενέργειες σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς άφησαν πίσω τους περισσότερους από 130 τραυματίες.

Πενήντα από τους τραυματίες της επίθεσης στη Βαρκελώνη παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των καταλανικών υπηρεσιών υγείας.

Πέντε άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο από την επίθεση στην Καμπρίλς. Το ένα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Πηγή: skai.gr