Κλείσιμο

«Κλόουν» αποκαλεί τους νεοναζί του Σάρλοτσβιλ ο εθνικιστής Μπάνον

«Κλόουν» και «περιθωριακούς αποτυχημένους» αποκάλεσε τους λευκούς νεοναζί που πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια του Σάρλοτσβιλ, ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect.

Μιλώντας στον Ρόμπερτ Κούρτνερ, ο επικεφαλής της «εθνικιστικής ατζέντας» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» των ΗΠΑ με την Κίνα και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στη Βόρεια Κορέα.

Απορρίπτοντας κάθε σύνδεση του «οικονομικού εθνικισμού» που πρεσβεύει ο ίδιος (i.e θέσεις εργασίας κατά προτεραιότητα σε Αμερικανούς) με τα κινήματα «λευκής υπεροχής» στην επικράτεια, ο Μπάνον χαρακτήρισε τους εμπλεκόμενους ακροδεξιούς «περιθωριακά στοιχεία» που απλώς «υπερπροβλήθηκαν» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

«Πρέπει να συντρίψουμε [αυτά τα φαινόμενα] και θα τα συντρίψουμε», διαβεβαίωσε ο Μπάνον.

«Καμία στρατιωτική λύση» με τη Βόρεια Κορέα

Παρά τις απειλητική στάση του Τραμπ για «φωτιά και οργή» προς την Πιονγιάνγκ, ο κ. Μπάνον υποστήριξε πως δεν βρίσκεται επί τάπητος κάποια «στρατιωτική λύση» της «πυρηνικής κρίσης» στη χερσόνησο της Κορέας.

«Μέχρι κάποιος να λύσει την ‘εξίσωση’ αποδεικνύοντάς μου ότι δεν θα πεθάνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ τα πρώτα τριάντα λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν ξέρω καν για τη πράγμα μιλάτε – δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οικονομικός πόλεμος» με την Κίνα

Ο Μπάνον χαρακτήρισε την κρίση «δευτερεύον σόου» πλάι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ – την απειλή ενός «οικονομικού πολέμου» με την Κίνα.

Αν συνεχίσουμε να χάνουμε [στον οικονομικό πόλεμο] το πολύ σε δέκα χρόνια θα φτάσουμε σε ένα σημείο καμπής από το οποίο δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανακάμψουμε», συνέχισε ο Μπάνον, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ προτίθενται να αμφισβητήσουν τις στρατηγικές που ακολουθεί η Κίνα σε ζητήματα όπως η πολιτική των πνευματικών δικαιωμάτων, και τις αθέμιτες εξαγωγικές πρακτικές (στη χαλυβουργία για παράδειγμα).

Εσωτερικές διαμάχες

Η πρώην «κεφαλή» των Breibart News, παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει εσωτερικές έριδες με στελέχη από τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, για τις πολιτικές επιλογές του.

Την περίοδο αυτή, πληθαίνουν άλλωστε τα σενάρια για εσωκομματικές πιέσεις προς τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ να απαλλάξει τον Μπάνον από τα καθήκοντά του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εμφανίζεται σίγουρος για τον εαυτό του, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εσωτερικοί εχθροί του «κατουριούνται» [από τον φόβο τους].

Ερωτηθείς πάντως σχετικά μέσα στην εβδομάδα, ο Τραμπ δεν άνοιξε «τα χαρτιά του» για το μέλλον του Μπάνον στην κυβέρνηση, απαντώντας ένα απλό «θα δούμε».
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας