Η Ρωσία καλεί το Ιράν να μην αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν δεν πρέπει να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία – ορόσημο παρακολούθησης του πυρηνικού του προγράμματος που συνομολογήθηκε πριν από δύο χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο ρωσικός υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, με την οποία ελαφρύνθηκαν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα την αποδοχή από την ισλαμική χώρα των επιθεωρήσεων του πυρηνικού του προγράμματος.

Σε δήλωσή του, ο Λαβρόφ δήλωσε δε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι μονομερείς κυρώσεις της Ουάσιγκτον είναι κατ’ αρχήν «παράνομες».

«Όσον αφορά τη δήλωση του Ιρανού Προέδρου Ροχανί σχετικά με την πιθανή απόσυρση της Τεχεράνης από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», ανέφερε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Την Τρίτη, η Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν οι ΗΠΑ συνέχισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του καθώς και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ιράν αρνείται ότι οι πύραυλοί του έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνική κεφαλή, και δήλωσαν ότι δεν παραβιάζουν ψήφισμα του ΟΗΕ.

Με τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας οι περισσότερες κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, ανεστάλησαν, περιορίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των πυρηνικών του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος παρακολουθεί τη συμφωνία, έχει επανειλημμένα πιστοποιήσει τη συμμόρφωση της Τεχεράνης.
Πηγή: skai.gr