Πέμπτο δήμαρχο της αντιπολίτευσης απέπεμψε η Βενεζουέλα

Την αποπομπή ενός ακόμα δημάρχου που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, του πέμπτου κατά σειρά, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας.

Ο Ντέιβιντ Σμολάσνκι, δήμαρχος της συνοικίας Ελ Χατίλο στην πρωτεύουσα Καράκας, καταδικάστηκε ερήμην σε 15 μήνες φυλάκιση επειδή δεν συμμορφώθηκε με εντολές να θέσει τέλος στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονταν στη γειτονιά του.

Τέσσερις ακόμα δήμαρχοι έχουν καταδικαστεί για ανάλογες κατηγορίες το τελευταίο διάστημα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχεται από συμμάχους του καθεστώτος των «τσαβίστας».

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα από άγνωστη τοποθεσία, ο κ. Σμολάσνκι κάλεσε τους δημότες του να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εκπροσώπηση. Καταδίκασε τη στάση του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κάνοντας λόγο για «πολιτικό εκτελεστικό απόσπασμα».

Η καταδίκη του κ. Σμολάσνκι έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας και αμφιλεγόμενης συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα αναθεωρήσει τη Σύνταγμα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, θα φέρει ειρήνη στη χώρα.

Η συνέλευση στελεχώνεται αποκλειστικά από υποστηρικτές του καθεστώτος. Η αντιπολίτευση απείχε από τις αμφιλεγόμενες κάλπες καταγγέλλοντας απόπειρα επιβολής δικτατορίας με δημοκρατικό πέπλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο Μαδούρο και 21 νυν και πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος.
Πηγή: skai.gr