Ο Τραμπ ζητούσε από το Μεξικό να μην τον «αδειάζει» για το τείχος

Προεκλογικό τέχνασμα φαίνεται πως ήταν η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κατασκευάσει συνοριακό τείχος στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και θα υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει το έργο.

Αυτό προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο κ. Τραμπ με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένα Νιέτο την πρώτη εβδομάδα της θητείας του στον Λευκό Οίκο, με τις ανταλλαγές να καταδεικνύουν ότι το κύριο μέλημα του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα ήταν να υποχρεώσει το Μεξικό να μην τον αμφισβητεί δημόσια.

Στις απομαγνητοφωνήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν από την «Washington Post», ο κ. Τραμπ παραδέχεται ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε πλευρά να υποχωρήσει όσον αφορά τη χρηματοδότηση του τείχους και απαίτησε από τον κ. Νιέτο να σταματήσει να αρνείται δημόσια ότι το Μεξικό θα πληρώσει για την κατασκευή.

«Δεν μπορείς να το λες αυτό στον Τύπο», αναφέρει κατ’ επανάληψη ο κ. Τραμπ, αποσαφηνίζοντας ότι διαφορετικά δεν πρόκειται να ξανασυναντηθεί με εκπροσώπους της μεξικανικής κυβέρνησης «διότι δεν μπορώ να ζήσω με αυτό».

Ο κ. Τραμπ εκτιμά πως το θέμα της χρηματοδότησης θα λυθεί με κάποιο τρόπο, λέγοντας: «Θα βγει κάπως στη μπουγάδα και αυτό είναι εντάξει». Προτείνει δεν στον μεξικανό ομόλογό του να αφοπλίσουν επικοινωνιακά το ζήτημα του τείχους, με δηλώσεις όπως «θα τα βρούμε».

Ο κ. Τραμπ παραδέχεται μάλιστα ότι σε πρακτικούς οικονομικούς λόγους το τείχος είναι «το λιγότερο σημαντικό θέμα για το οποίο μιλάμε», όμως «πολιτικά ίσως είναι το πιο σημαντικό».
Πηγή: skai.gr