Τραμπ: Σε επικίνδυνο χαμηλό οι σχέσεις με τη Ρωσία και φταίει το Κογκρέσο

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία βρίσκονται σε «πολύ επικίνδυνο» ιστορικό χαμηλό, δήλωσε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την όλη κατάσταση στο Κογκρέσο.

Το τιτίβισμα του κ. Τραμπ έρχεται μία ημέρα αφότου υπέγραψε με ξεκάθαρη δυσαρέσκεια τις νέες κυρώσεις που υπερψήφισε το Κογκρέσο σε βάρος της Ρωσίας. Ο πρόεδρος αποκάλεσε το επίμαχο νομοσχέδιο «σοβαρά ελαττωματικό» και ξεκαθάρισε ότι το κυρώνει για λόγους «εθνικής ενότητας», παρά το γεγονός ότι περιορίζει τις διπλωματικές εξουσίες του Λευκού Οίκου.



Στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τραμπ άδραξε μάλιστα την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στους βουλευτές και γερουσιαστές με τη μη ανάκληση του συστήματος περίθαλψης Obamacare, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για την υποβάθμιση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων είναι οι ίδιοι που «δεν μπορούν καν να μας δώσουν περίθαλψη».

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέτνεφ, ο οποίος υποστήριξε πως οι ποινές ισοδυναμούν με «φουλ εμπορικό πόλεμο».

Ο κ. Μεντβέντεφ χλεύασε προσωπικά τον κ. Τραμπ, αναφέροντας ότι η αδυναμία του να εμποδίσει τις κυρώσεις κατέδειξε την «ανημπόρια» του με τον πλέον «ταπεινωτικό» τρόπο.

Η Ρωσία έχει ήδη απαντήσει με αντίμετρα στις κυρώσεις, διατάσσονταν τις ΗΠΑ να μειώσουν κατά περισσότερα από 700 άτομα το διπλωματικό και τεχνικό προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Μόσχα και στα γενικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, στο Γεκατέρινμπουργκ και στο Βλαδιβιστόκ.

Η ρωσική πλευρά έχει επίσης απαγορεύσει την πρόσβαση στην εξοχική κατοικία της αμερικανικής πρεσβείας και σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε η πρεσβεία στη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr