Νομοσχέδιο που θα κόψει τη νόμιμη μετανάστευση στο μισό στηρίζει ο Τραμπ

Τη στήριξή του σε νομοσχέδιο που θα αλλάξει ριζικά το σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μειώσει τον αριθμό των νόμιμων αφίξεων κατά 50% σε βάθος δεκαετίας έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο προτείνει βαθιές αλλαγές στα κριτήρια για χορήγηση άδειας διαμονής – την αποκαλούμενη «πράσινη κάρτα» – βασιζόμενο εν μέρει στα συστήματα του Καναδά και της Αυστραλίας.

Με το υφιστάμενο σύστημα οι ΗΠΑ δίνουν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο άδειες, με τα δύο-τρίτα περίπου να χορηγούνται σε συγγενείς μεταναστών που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Το νέο νομοσχέδιο ωστόσο δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε ανθρώπους που έχουν επαγγελματικές δεξιότητες και είναι αγγλόφωνοι, κατηγορία στην οποία σήμερα αναλογεί μόλις το 20% των πράσινων καρτών.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που καταθέτουν το νομοσχέδιο υποστηρίζουν ότι η χορήγηση αδειών σε συγγενείς έχει επιτρέψει την έλευση πολλών ανειδίκευτων μεταναστών στις ΗΠΑ, γεγονός που πλήττει τους ανειδίκευτους αμερικανούς εργάτες και πιέζει προς τα κάτω τις αποδοχές των χαμηλόμισθων στρωμάτων. Εκτιμούν επίσης ότι οι αλλαγές θα μειώσουν το βάρος στο σύστημα πρόνοιας.

Συνεργάτες των δύο γερουσιαστών εκτιμούν πως οι αλλαγές θα μειώσουν τις άδειες διαμονής κατά περίπου μισό εκατομμύριο, δηλαδή στο μισό του σημερινού επιπέδου, εντός δέκα ετών.

Παρά τη στήριξη του κ. Τραμπ όμως, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προγενέστερη εκδοχή του εν λόγω νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, απέσπασε χλιαρή στήριξη και δεν προχώρησε. Νομοσχέδια αυτού του είδους μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και 60 ψήφους στην 100μελή Γερουσία, εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία του «φιλιμπούστερ».

Η Δημοκρατική μειοψηφία στη Γερουσία διαμήνυσε δια στόματος του επικεφαλής της, Τσακ Σούμερ, πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σαφές πως υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις νομοθετικές προτεραιότητες του προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστη το κόμμα στην προσπάθεια να ανατρέψει το σύστημα περίθαλψης της εποχής Ομπάμα, το Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσανατολίζονται πλέον στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για αύξηση του ορίου δημόσιου χρέους, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεθεί χρόνος και ενέργεια για το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης.
Πηγή: skai.gr