Κλείσιμο

Ο Τραμπ έτοιμος να υπογράψει τις νέες κυρώσεις για τη Ρωσία

Διατεθειμένος να προσυπογράψει τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που υπερψήφισαν αυτή την εβδομάδα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά «λυγίζοντας» στην πίεση των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι έως τώρα είχε αποφύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο κ. Τραμπ εξέτασε την τελική έκδοση του νομοσχεδίου και «προτίθεται να το υπογράψει» καθώς είναι ικανοποιημένος με τις τροποποιήσεις που έγιναν από το Κογκρέσο κατόπιν παρατηρήσεών του.

Αψηφώντας τον κ. Τραμπ, που έχει αμφισβητήσει την ύπαρξη ρωσικού δάκτυλου πίσω από τις περσινές προεκλογικές, η Γερουσία ενέκρινε τις κυρώσεις με πλειοψηφία 98-2 την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη το νομοσχέδιο είχε περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 417-3.

Ο κ. Τραμπ είχε το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, όμως οι συντριπτικές και διακομματικές πλειοψηφίες που καταγράφηκαν στα δύο σώματα κατέδειξαν πως το Κογκρέσο θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει το προεδρικό μπλόκο με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.

Μάλιστα, σε μία ένδειξη της ανησυχίας που υπάρχει για την πρόθεση του κ. Τραμπ να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να συνεννοηθεί με το Κογκρέσο, το οποίο θα μπορεί να ακυρώσει τυχόν προεδρική απόφαση με απορριπτικό ψήφισμα.

Η Μόσχα ούτως ή άλλως δεν περίμενε να δει αν ο κ. Τραμπ θα ασκούσε βέτο στις κυρώσεις, και διέταξε τις ΗΠΑ να μειώσουν το προσωπικό στις τέσσερις διπλωματικές αποστολές τους στη Ρωσία σε 455 άτομα έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την πρεσβευτική εξοχική κατοικία στη Ρωσία και αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κατασχέσει ρωσικά πρεσβευτικά συμπλέγματα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η οποία την Παρασκευή πραγματοποίησε τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.
Πηγή: skai.gr