Ηχηρό «χαστούκι» σε Ουγγαρία και Σλοβακία για τον διαμοιρασμό προσφύγων

Απόρριψη της προσφυγής που έχουν καταθέσει η Σλοβακία και η Ουγγαρία, ζητώντας την κατάργηση του υποχρεωτικού διαμοιρασμού 120.000 προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία, προτείνει ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην έγγραφη πρότασή του, ο εισαγγελέας Ιβ Μποτ απορρίπτει τον ισχυρισμό της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας ότι οι μετεγκαταστάσεις ήταν άστοχη απάντηση στην προσφυγική κρίση, αντιτείνοντας ότι η λύση της κατανομής των αφιχθέντων συμβάλει στο να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχονται Ελλάδα και Ιταλία.

Τονίζει δε πως η περιορισμένη επιτυχία των μετεγκαταστάσεων ήταν εν μέρει συνέπεια της «μερικής ή πλήρους αποτυχίας» ορισμένων χωρών-μελών, όπως οι δύο ενάγουσες, να τηρήσουν την «υποχρέωση» να προσφέρουν αλληλεγγύη και να δέχονται «δίκαιο μοίρασμα των βαρών».

Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τα δύο κράτη ότι κινδυνεύουν ακόμα και με κυρώσεις εάν συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται. Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να λήξει φέτος.

Ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι η υποχρέωση για αλληλεγγύη νομιμοποιεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει το 2015 υποχρεωτικό διαμοιρασμό των προσφύγων με ποσοστώσεις. Συνεπώς, δεν υποστηρίζεται το επιχείρημα της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας ότι το μέτρο είναι υπερβολικό και υπερβαίνει τις ανάγκες που προκάλεσε η κρίση.

Επιπλέον, στην πρότασή του ο κ. Μποτ απορρίπτει την καταγγελία της Μπρατισλάβας και της Βουδαπέστης ότι το μέτρο κανονικά πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη, που θα απαιτούσε πολύ πιο σύνθετη διαδικασία επικύρωσης με συμμετοχή και των εθνικών κοινοβουλίων.

Ο γενικός εισαγγελέας γνωμοδοτεί ακόμα ότι σε συνθήκες ξεκάθαρης ανάγκης, όπως στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές συνθήκες επιτρέπουν την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων.

Σημειώνεται πως η πρόταση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο, αν και συνήθως η έδρα υιοθετεί τις εισαγγελικές προτάσεις.
Πηγή: skai.gr