Η Ουγγαρία στηρίζει την Πολωνία «απέναντι» στην ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα πως η Βουδαπέστη θα υπερασπιστεί την Πολωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί τη Βαρσοβία με κυρώσεις για τα σχέδιά της να επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στα δικαστήριά της.

Η Πολωνία προωθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και την απειλή της ΕΕ ότι θα της επιβάλει κυρώσεις.

«Η επιθετική έρευνα κατά της Πολωνίας δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει γιατί η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει όλες τις νομικές επιλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δείξει αλληλεγγύη με τους Πολωνούς», διεμήνυσε ο Όρμπαν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Μπάιλε Τούσναντ της Ρουμανίας, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση συντηρητικών ηγετών που διεξάγεται κάθε χρόνο.

Όπως και ο Πολωνός ηγέτης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο Ορμπάν βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως ως έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο Ορμπάν προβάλλει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως μαχητή της ελευθερίας απέναντι σε αυτό που θεωρεί πως χαρακτηρίζει «υπερβολική παρέμβαση» της ΕΕ.

Καλώντας για «πατριωτική διακυβέρνηση» απέναντι στην ΕΕ, είπε πως η Πολωνία είναι θύμα παρενόχλησης από τις Βρυξέλλες, με τον ίδιο τρόπο που, όπως είπε, η Ουγγαρία ήταν στο στόχαστρο της ΕΕ αφότου εκείνος ανέλαβε την εξουσία το 2010.

Ο 54χρονος Ορμπάν είναι μακράν ο επικρατέστερος υποψήφιος να κερδίσει μια τρίτη συνεχή θητεία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2018.


Πηγή: skai.gr