Δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια κατάργησης του Obamacare

Χάος επικράτησε μεταξύ των ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κονγκρέσο μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο προηγούμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τραμπ να καλεί σε ολοκληρωτική κατάργηση του προγράμματος και κάποιους να αναζητούν ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του Obamacare.

Χθες το βράδυ ακόμη δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, οι Γερουσιαστές Μάικ Λι και Τζέρι Μόραν εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα προτεινόμενα μέτρα και ανακοίνωσαν στο Twitter ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του.

Είχαν προηγηθεί οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Ραντ Πολ οι οποίοι είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο.

Η διαμόρφωση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) επιτρέπει απώλεια μόνο δύο ψήφων από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προκειμένου να είναι δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τα δυσάρεστα αυτά νέα έγιναν γνωστά, ενώ άλλοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είχαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος προσπαθούσε να καλλιεργήσει θετικό πολιτικό κλίμα προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να ψηφιστεί το τροποποιημένο νομοσχέδιο.

Η κατάργηση και η αντικατάσταση του Obamacare αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, αλλά και πολιτική υπόσχεση των Ρεπουμπλικάνων από το 2010.

Η αρνητική εξέλιξη της μη ψήφισης του νομοσχεδίου αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ που προσπάθησε απεγνωσμένα να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου ν' αντιστραφεί το κλίμα κοινοβουλευτικής στασιμότητας που χαρακτηρίζει το νομοθετικό της έργο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο κι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία σοβαρή πρόκληση για τις εξελίξεις που θ' ακολουθήσουν, καθώς καλούνται να επιλέξουν μία διαφορετική πορεία ή να εγκαταλείψουν συνολικά τον τομέα της υγείας, προωθώντας άλλες νομοθετικές προτεραιότητες, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Δεν θα πρέπει να βάλουμε στην σφραγίδα μας στην υιοθέτηση μιας κακής πολιτικής», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μόραν στo Twitter, καυτηριάζοντας πολιτικά την διαδικασία «κεκλεισμένων των θυρών» για τις μυστικές συνεδριάσεις που ακολούθησε ο Μακόνελ στην κατάρτιση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για την υγεία.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσαρλς Σάμερ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι μία δεύτερη αποτυχία ψήφισης της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία “αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ότι το νομοσχέδιο αυτό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.”

Ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απώλεια πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, έγραψε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θ' ακολουθήσουν!”

Οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για την βελτίωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - skai.gr