Βενεζουέλα: 7,2 εκατομμύρια στο ανεπίσημο δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε την Κυριακή η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν την διαδικασία της διεξαγωγής του.

Το αποτέλεσμα, κατά της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Μαδούρο, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησής του.

Επίθεση παραστρατιωτικών στο Καράκας


Το βράδυ, ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις, στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Δημοκρατική Ενότητα» απέδωσε την ευθύνη σε κυβερνητική «παραστρατιωτική συμμορία».

Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί, και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε εκκλησία.

«Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Έσκοτ. «Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τί έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος», πρόσθεσε.

Στο συμβολικό δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν τη γνώμη τους για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή, στοχεύοντας να θέσει υπό αίρεση τη νομιμότητα της ηγεσίας του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άτομα.

Καταδίκη του δημοψηφίσματος από τον Μαδούρο που θέλει τη νέα Βουλή


Ο 54χρονος Μαδούρο καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα, προωθώντας την επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου που ζητά τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή.

Το νέο σώμα θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα «πράξη πολιτικής ανυπακοής».

Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του "δημοψηφίσματος" ερωτήθηκαν αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή, εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα, και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2018).
Πηγή: skai.gr