Κλείσιμο

Στενότερη συνεργασία Κίνας & Καναδά σε ασφάλεια, περιβάλλον & τεχνολογία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον, καλώντας και τις δύο χώρες να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το εμπόριο, η επιβολή του νόμου, η τεχνολογία και ο πολιτισμός και να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο Σι κάλεσε και τις δύο πλευρές να σέβονται τα βασικά συμφέροντα και τις σημαντικές ανησυχίες η μία της άλλης προκειμένου να προωθήσουν τη στρατηγική συνεργασία Κίνας-Καναδά.

Χαρακτηρίζοντας την Κίνα και τον Καναδά σημαντικές χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο Σι δήλωσε ότι έχουν κοινά συμφέροντα και προοπτικές ευρείας συνεργασίας στην ανάπτυξή τους ως κράτη και στον τρόπο που ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η υγιής δυναμική των σχέσεων Κίνας-Καναδά έχει αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στους δύο λαούς και έχει προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και του κόσμου, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Τζόνστον επαίνεσε τη βαθιά φιλία και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και των λαών. «Ο Καναδάς εκτιμά ιδιαίτερα τα επιτεύγματα της Κίνας σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η μείωση της φτώχειας, η προστασία του περιβάλλοντος και η τεχνολογία», δήλωσε ο Τζόνστον.

Ο Τζόνστον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, υποσχέθηκε να ενισχύσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με την Κίνα και τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, της τεχνολογίας και του αθλητισμού καθώς και τον συντονισμό των παγκόσμιων και περιφερειακών υποθέσεων.
Πηγή: skai.gr