Η Αίγυπτος υπόσχεται να διαλευκάνει την ύποπτη δολοφονία του Ιταλού φοιτητή

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διαβεβαίωσε μια αντιπροσωπεία Ιταλών κοινοβουλευτικών ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευθεί να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους ευθύνονται για τη δολοφονία ενός ιταλού φοιτητή στο Κάιρο πέρυσι.

Ο Τζούλιο Ρετζένι ανακαλύφθηκε δολοφονημένος στο Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2016, λίγες εβδομάδες αφού τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία ο επικεφαλής των μικροπωλητών του Καΐρου.

Ο 28χρονος, μεταπτυχιακός φοιτητής που έκανε έρευνα για τα αιγυπτιακά συνδικάτα, συναντήθηκε με φίλους του την 25η Ιανουαρίου 2016 και αυτή ήταν η τελευταία που τον είδε κάποιος ζωντανό.

Το πτώμα του, με σημάδια από εκτεταμένα βασανιστήρια, βρέθηκε σε ένα χαντάκι λίγο έξω από το Κάιρο την 3η Φεβρουαρίου.

Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν ότι η αστυνομία ενέχεται στον θάνατο του Ρετζένι. Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών είχαν δηλώσει όμως στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Ιταλός είχε συλληφθεί στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου και ετέθη υπό κράτηση.

«Ο πρόεδρος Σίσι τόνισε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των ερευνητών στις δύο χώρες», αναφέρει ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της Αιγύπτου στο έργο για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του συμβάντος ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου έδωσε τον Ιανουάριο το πράσινο φως σε ειδικούς από την Ιταλία και μια γερμανική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην ανάκτηση εικόνων από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης να εξετάσουν υλικό από κάμερες στο Κάιρο στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο του Ρετζένι.

Η Ιταλία είχε διαμαρτυρηθεί ότι η έρευνα κρατάει πάρα πολύ και είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Κάιρο.

Οι αρχές στην Αίγυπτο έχουν ανακοινώσει ότι η αστυνομία ερεύνησε τη δραστηριότητα του Ρετζένι μετά την καταγγελία του συνδικαλιστή αλλά δεν ανακάλυψε τίποτε ενδιαφέρον.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τα σημάδια από τα βασανιστήρια αποτελούν ένδειξη πως ο Ρετζένι πέθανε στα χέρια μελών των δυνάμεων ασφαλείας, κάτι το οποίο το Κάιρο διαψεύδει.
Πηγή: skai.gr