Ο Τίλερσον εξήρε το θάρρος των Τούρκων στο επιχειρούμενο πραξικόπημα

Το θάρρος που επέδειξε ο τουρκικός λαός για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, πριν από ένα χρόνο, επαίνεσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, χωρίς να κάνει όμως καμία αναφορά στην εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε στη χώρα.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης ενός πετρελαϊκού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τιμήθηκε με ένα βραβείο για τις τέσσερις δεκαετίες που εργάζεται στον κλάδο, ο Τίλερσον είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν την Τουρκία «ως εταίρο» στην προσπάθειά τους για εξεύρεση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. 

«Είμαστε όλοι εδώ στην Κωνσταντινούπολη σε μια σημαντική στιγμή. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο τουρκικός λαός - οι γενναίοι άνδρες και οι γενναίες γυναίκες - στάθηκε αντιμέτωπος με τους σχεδιαστές του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκε τη δημοκρατία του» δήλωσε ο Τίλερσον.

«Αυτή τη στιγμή θέλω να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016», ανέφερε επίσης. 

Ο Τίλερσον, ο οποίος πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, έφθασε στην Τουρκία το βράδυ της Κυριακής και συναντήθηκε πρώτα με τον Μεβλούτ Τσαούσογλου και στη συνέχεια με τον Ερντογάν. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θ' αναχωρήσει σήμερα για το Κουβέιτ, όπου θα έχει κύκλο διαβουλεύσεων σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση διπλωματικού και οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ, από τις αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου. Το Κουβέιτ έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης.
Πηγή: skai.gr