Προστασία από το εξωτερικό ζητά η ανώτατη εισαγγελέας του Μαδούρο

Την προστασία Διαμερικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε η ανώτατη εισαγγελέας της Βενεζουέλας και επικρίτρια του καθεστώτος Μαδούρο, Λουίζα Ορτέγκα, λίγες ώρες αφότου ο Ανώτατο Δικαστήριο της απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και «πάγωσε» τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Ορτέγκα καλεί την Επιτροπή να παράσχει προστασία τόσο στην ίδια όσο και σε όλους τους λειτουργούς που απασχολούνται στην υπηρεσία της.



Η Επιτροπή, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είναι υπεύθυνη για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή. Αποτελεί βραχίονα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, όπου ασκούν σημαντική επιρροή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κ. Ορτέγκα είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 4 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα σε βάρος της να οδηγήσει σε δίκη και καθαίρεσή της.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθούν να αποδυναμώσουν το γραφείο της κ. Ορτέγκα, μεταφέροντας αρμοδιότητές της σε άλλες δημόσιες εισαγγελικές ή ερευνητικές υπηρεσίες.

Οι πιέσεις άρχισαν πριν δύο μήνες, όταν η ανώτατη εισαγγελέας κατήγγειλε ως αντισυνταγματική την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τις νομοθετικές εξουσίες της Βουλής, ενώ έκτοτε έχει επικρίνει έντονα τους ευρύτερους χειρισμούς του προέδρου Μαδούρο.
Πηγή: skai.gr