Άγκυρα: Αναληθείς οι αναφορές για απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων από Κύπρο

Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου κατέθεσε τέσσερα σημεία για την επίλυση του Κυπριακού διέψευσε την Πέμπτη η Άγκυρα. Η δεύτερη ημέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας άρχισε με τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτουογλου «αναφορές, ότι κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία διεξάγεται στην Ελβετία, η Τουρκία παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων φάσεων για τις αποσύρσεις στρατευμάτων από το νησί, καθώς και τα ποσοστά που αναφέρονται στις αναφορές αυτές, δεν είναι αληθινές»

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος η πρόταση που κατέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία κρίθηκε απαράδεκτη από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, προνοεί ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχίσουν να υφίστανται όπως θα παραμείνουν μονίμως τουρκικά στρατεύματα στο νησί.

Μεταξύ, άλλων η πρόταση προβλέπει ότι ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων θα αποσυρθεί με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την Κύπρο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων για να φτάσουν σ’ ένα συμφωνημένο αριθμό.

«Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του πριν από την είσοδό του στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς, όπως εξηγησε «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά, όπως συμβαίνει σε μια διαπραγμάτευση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έλευση την Παρασκευή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «αύριο θα εκδηλωθεί περισσότερο η διάθεση του καθενός. Αλλά εμείς πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή ημέρα».

Απαντώντας σχετικά με την πρόταση που φέρεται να είχε κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Όπως, είπα, κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Αν δεν τα είχαμε μελετήσει από τότε, θα ήμασταν αδιάβαστοι».

«Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων και για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και υλοποίησης των όποιων συμφωνιών» σχολίασε εξάλλου την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς από το Κραν Μοντανά όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ