Ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά την πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Μιχάι Τουντόσε επέλεξε ως εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ρουμανίας ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός (PSD).

Η επιλογή Τουντόσε έρχεται λίγες ημέρες αφότου η κυβερνώσα πλειοψηφία πέρασε πρόταση μομφής κατά του πρώην πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από έξι μήνες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κρίση και την επείγουσα ανάγκη αυτή να τερματιστεί […] καθώς βλάπτει την οικονομία και την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό, αποφάσισα να διορίσω εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Μιχάι Τουντόσε», δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις στους δημοσιογράφους.

Ο 50χρονος δικηγόρος Τουντόσε έχει δέκα μέρες προθεσμία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή, όπου το PSD και ο σύμμαχός του, το μικρό κόμμα ALDE, διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία.

Ο κ. Τουντόσε προτάθηκε νωρίτερα σήμερα από τον επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος είχε αναγκαστεί τον Δεκέμβριο να αρνηθεί τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω παλαιότερης καταδίκης του σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή για εκλογική νοθεία.

Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης προέβησαν σε ειρωνικά σχόλια για την επιλογή του κ. Τουντόσε να διαδεχθεί τον κ. Γκριντεάνου, ο οποίος άλλωστε εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία με την κατηγορία ότι δεν προώθησε γρήγορα το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνουν τα ρουμανικά ΜΜΕ, είναι παράξενο οι Σοσιαλδημοκράτες να προτείνουν ως πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που επί της θητείας του υποστηρίζουν ότι δεν έγινε σχεδόν καμία μεταρρύθμιση.

«Ο κ. Τουντόσε δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, τα σχέδια του εμποδίστηκαν από άλλα υπουργεία, ή από τον πρωθυπουργό», υποστήριξε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ντραγκνέα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο