Ανεπαρκής η στήριξη στους πυρόπληκτους του Γκρένφελ, παραδέχεται η Μέι

Στην παραδοχή ότι «η επιτόπια υποστήριξη για οικογένειες που χρειάζονταν βοήθεια ή βασικές πληροφορίες τις αρχικές ώρες μετά από την αποτρόπαιη τραγωδία [στον Πύργο Γκρένφελ] δεν ήταν αρκετά καλή» προέβη η Τερέζα Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός
έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση δυόμισι ωρών που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με εκπροσώπους συγγενών των θυμάτων και των εθελοντών. Νωρίτερα η Αστυνομία έκανε γνωστό πως οι αγνοούμενοι και νεκροί ανέρχονται σε 58, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι εκπρόσωποι είπαν μετά από τη συνάντηση ότι εξέθεσαν στην κ. Μέι τα αιτήματά τους και τις ανάγκες τους.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήθελε να τους διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση «είναι εκεί για αυτούς» και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τους βοηθήσει άμεσα αι μακροπρόθεσμα.

Χαρακτήρισε επίσης «ηρωική» την αντίδραση των υπηρεσιών άμεσης δράσης, του εθνικού συστήματος υγείας NHS και της τοπικής κοινότητας.

Η κ. Μέι έχει ανακοινώσει κονδύλι ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών για την κάλυψη των αναγκών των ενοίκων.

Πάντως, η οργή των κατοίκων της περιοχής εκδηλώθηκε και το μεσημέρι του Σαββάτου με νέα συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, κατά την οποία ζητούσαν, όπως και την Παρασκευή, «δικαιοσύνη για το Γκρένφελ» και παραίτηση της πρωθυπουργού.

Οι ένοικοι καταγγέλλουν ελλιπή ενημέρωση, ανεπαρκή στήριξη από τις δημοτικές Αρχές και από την κυβέρνηση, καθώς και παράβλεψη των παλαιότερων προειδοποιήσεών τους για ανεπαρκή μέτρα πυρασφάλειας στο κτήριο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο