Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ, αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

Το θάνατό του ανακοίνωσε μέσω Twitter το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στο οποίο ανήκε, γράφοντας στο Twitter «Θρηνούμε τον Χέλμουτ Κολ».

Ο Κολ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου. Σε συνεργασία με τον Μικαίλ Γκορμπατσόφ και άλλους ηγέτες συνέλαβε στην ειρηνική μετάβαση στην μετά-σοβιετική εποχή στην Ανατολική Ευρώπη.

Υπηρέτησε ως καγκελάριος για 16 συναπτά έτη, όντας ο πολιτικά «μακροβιότερος» καγκελάριος της μεταπολιτικής περιόδου. Την πρώτη οκταετία, από το 1982 έως το 1990, ήταν καγκελάριος στη Δυτική Γερμανία και στη συνέχεια, έως το 1998, ηγήθηκε της ενωμένης Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο Κολ επηρέασε βαθύτατα και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε συνεργασία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν συγκρότησαν τον γαλλογερμανικό άξονα που οδήγησε την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου έως το κατώφλι του 21ου αιώνα.

Ήταν πολιτικός μέντορας τόσο της σημερινής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ όσο και του νυν υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η κ. Μέρκελ, η πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση», ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η φήμη του επλήγη σοβαρά μετά την εκλογική του ήττα το 1998, αφού παραδέχτηκε πως είχε λάβει παράτυπες δωρεές ενώ υπηρετούσε στην καγκελαρία.

Η κ. Μέρκελ, γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών εκείνη την περίοδο, είπε πως ο Κολ θα έπρεπε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, πράξη που ο ιστορικός καγκελάριος εξέλαβε ως προδοσία.

Η κ. Μέρκελ βρίσκεται στην καγκελαρία από το 2005 και θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ του Κολ εάν κερδίσει τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Κατά την πολιτική του «σύνταξη», ο Κολ κατηγόρησε αρκετές φορές τη διάδοχό του ότι δεν στηρίζει αποφασιστικά την ευρωζώνη, στη δημιουργία της οποίας ο ίδιος συνέβαλε.

Πηγή: skai.gr