Ανοιχτή θα είναι η κατάθεση Σέσιονς στη Γερουσία

Ανοιχτή στο κοινό και στα μέσα ενημέρωσης θα είναι τελικά η αυριανή κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία ερευνά τις παρεμβάσεις τις Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του περσινού Νοεμβρίου.

Ο κ. Σέσιονς, που ζήτησε ο ίδιος να καταθέσει ανοιχτά, θα προσπαθήσει να απαντήσει στις βαριές καταγγελίες που εκστόμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Καταθέτοντας ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ο κ. Κόμεϊ υποστήριξε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σεβάστηκε την ανεξαρτησία της υπηρεσίας του και τον πίεσε να διακόψει τις έρευνες πάνω στον τέως Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω επικοινωνιών του με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κόμεϊ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πριν την επίμαχη συζήτηση για τον κ. Φλιν ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Σέσιονς να βγει από το δωμάτιο. Ο πρώην διευθυντής του FBI προσέθεσε ότι στη συνέχεια ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος γιο το FBI, να μην επιτρέψει άλλη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο – όμως δεν έλαβε απάντηση.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν επίσης οι δύο συναντήσεις με που είχε προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Σέσιονς με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, ραντεβού που δεν αποκάλυψε στη Γερουσία κατά τις ακροάσεις για τον διορισμό του στο χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης.

Η αποκάλυψη των εν λόγω συναντήσεων, υποχρέωσε τον κ. Σέσιονς να αυτό-εξαιρεθεί από όλες τις έρευνες σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Παρά την αυτό-εξαίρεσή του από τις έρευνες πάντως, ο κ. Σέσιονς προσυπέγραψε την απόλυση Κόμεϊ στις αρχές Μαΐου, γεγονός για το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους Γερουσιαστές.
Πηγή: skai.gr