Κλείσιμο

Φιλοευρωπαίος ο νέος αναπληρωτής της Τερέζα Μέι

Η προαγωγή του Ντέιμιαν Γκριν σε Πρώτο Υπουργό του Κράτους, δηλαδή στην ουσία σε Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, ξεχωρίζει από τις μέχρι τώρα επιλογές της Τερέζα Μέι για το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας θα ηγείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων θεωρείται από τους λίγους στενούς συμμάχους της Πρωθυπουργού, με την οποία είναι φίλοι από την εποχή που φοιτούσαν μαζί στην Οξφόρδη.

Θεωρείται επίσης ενδεχομένως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Πολέμιος του Brexit ήταν και ο νέος προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ Γκάβιν Μπάργουελ.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι στελέχη των Συντηρητικών είχαν απαιτήσει από την κα Μει να ορίσει αναπληρωτή της ώστε να σταματήσει ο προσωποπαγής και συγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησης.

Τη θέση του 61χρονου κ. Γκριν στο Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Γκωκ. Τη θέση του ως Υφυπουργός Οικονομικών παίρνει η Υπουργός Δικαιοσύνης Λιζ Τρας, που χάνει την υπουργική καρέκλα.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την Παρασκευή, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Brexit παραμένουν στις θέσεις τους.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο