Κλείσιμο

Τραμπ: Είμαι «100%» διατεθειμένος να καταθέσω ένορκα για τον Κόμεϊ

«Εκατό τοις εκατό» διατεθειμένος να καταθέσει ένορκα για τις συζητήσεις που είχε με τον Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την πολύκροτη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρουμάνο ομόλογό του στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε πως ο κ. Κόμεϊ είπε ψέματα σε ορισμένα σημεία της κατάθεσής του, κατηγορώντας τον εμμέσως για ψευδορκία.

Αρνήθηκε συγκεκριμένα την καταγγελία του κ. Κόμεϊ πως του είχε ζητήσει «πίστη», μολονότι το FBI είναι ανεξάρτητη υπηρεσία, εξηγώντας ότι ποτέ δεν θα έθετε τέτοιο αίτημα σε ένα πρόσωπο που γνώριζε ελάχιστα.

Διέψευσε επίσης τη δήλωση του τέως αρχηγού του FBI πως του είχε ζητήσει να εγκαταλείψει την έρευνα πάνω στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση το Μάρτιο αφότου παραδέχθηκε ότι παραπληροφόρησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για επικοινωνίες που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε ακόμα ότι αυτό που προέκυψε από την κατάθεση στη Γερουσία ήταν ότι ο ίδιος ούτε συνεργάστηκε υπόγεια με τη Ρωσία, ούτε παρακώλυσε την έρευνα, ενώ αντίθετα ο πρώην επικεφαλής του FBI παραδέχτηκε ότι διέρρευσε πληροφορίες.

Ο κ. Κόμεϊ κατέθεσε πως αποφάσισε να διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης, μέσω ενός ακαδημαϊκού «φίλου» του, ορισμένα χωρία των σημειώσεων που κράτησε από συναντήσεις του με τον πρόεδρο, επειδή πίστευε ότι αυτό θα οδηγούσε στο διορισμό ειδικού συμβούλου που θα αναλάμβανε την έρευνα για τη Ρωσία.

Τόνισε πως άρχισε να τηρεί τις επίμαχες σημειώσεις επειδή πίστευε πως ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση των επικοινωνιών τους, και διότι αισθανόταν ότι θα χρειαζόταν σύντομα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Προσέθεσε πως αποφάσισε να προβεί στις έμμεσες διαρροές μετά από ανάρτηση του κ. Τραμπ στο Twitter που άφηνε να εννοηθεί ότι είχε ηχογραφήσει συνομιλίες τους. Στις σημερινές δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν υπάρχουν κασέτες, παρά το γεγονός πως ο κ. Κόμεϊ τον κάλεσε στην κατάθεσή του να τις δημοσιοποιήσει.

Σημειώνεται τέλος πως κ. Κόμεϊ όντως κατέθεσε ότι ενώ ήταν στη διεύθυνση του FBI δεν υπήρχε έρευνα σε βάρος του προέδρου, όμως απέφυγε να απαντήσει εάν ο πρόεδρος είχε υπόγειες επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτό θα κριθεί από τον ειδικό σύμβουλο που έχει πλέον αναλάβει την έρευνα.
Πηγή: skai.gr