Αποκλιμάκωση του αποκλεισμού του Κατάρ ζητούν οι ΗΠΑ

Κάλεσμα στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να «χαλαρώσουν» τον εμπορικό και διπλωματικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, πέντε ημέρες πλέον μετά την έναρξη της διπλωματικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Η προσδοκία μας είναι πως αυτές οι χώρες θα προβούν αμέσως σε βήματα ώστε να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, και θα καταβάλουν καλή τη πίστη προσπάθεια προκειμένου να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Τα συστατικά μίας λύσης είναι υπαρκτά», είπε, σε σύντομη δήλωσή του στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζουν τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του εμίρη του Κουβέιτ.

Οι τέσσερις αραβικές δυνάμεις κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ιρανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο κ. Τίλερσον είπε ότι και το Κατάρ από την πλευρά του πρέπει να εντείνει και να επιταχύνει τον αγώνα του κατά του εξτρεμισμού, με δεδομένο ότι η χώρα στο παρελθόν έχει στηρίξει ακόμα και βίαιες οργανώσεις. Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε πολύ πιο αυστηρό ύφος το Κατάρ να σταματήσει «αμέσως» να χρηματοδοτεί «την τρομοκρατία»

Ο κ. Τίλερσον σημείωσε ότι και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής οφείλουν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εξαλείψουν εγχώριους θύλακες που υποστηρίζουν βίαιες ομάδες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η κρίση έχει δυσχεράνει τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχει προκαλέσει ανθρωπιστικά προβλήματα στο Κατάρ, τα οποία πλήττουν τους απλούς πολίτες.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στο Κατάρ, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 10.000 ένστολους.
Πηγή: skai.gr